Podravinoteka na Danima voća: Grad Đurđevac poljoprivrednicima dodijelio bespovratnih potpora u iznosu 221 tis. kuna

lis 17

Grad Đurđevac je u sklopu manifestacije Dani voća predstavio projekt Podravinoteku preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine.
Grad je s provedbom ovog projekta krenuo 2016. godine, a njime se želi potaknuti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se aktivnije promoviraju. Na tragu toga kreirana je regionalna oznake  Kvaliteta Podravine, a trenutno je nosi 40 proizvođača i 100 proizvoda. Podsjećamo da je oznaka namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih proizvoda. Ova oznaka obuhvaća proizvođače od Ludbrega do Pitomače koji proizvode razne vrste proizvoda.
– Grad je zaprimio 30 zahtjeva te je za njih osigurao isplatu potpora u visini od 170.000,00 kuna. Ako k tome dodamo i ostale potpore u poljoprivredi te potpore za umjetno osjemenjivanje krmača i krava onda je zapravo odobreno 221.000,00 kuna bespovratnih potpora našim poljoprivrednicima. – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković te je pozvao sve proizvođače koji se još nisu prijavili za mjere u poljoprivredi da isto učine.
Program poticanja poljoprivrede sadrži ukupno 16 mjera, a ciljevi su opstanak poljoprivrednih gospodarstava na području grada, unapređenje i modernizacija poljoprivredne proizvodnje, očuvanje i razvoj ruralnih područja i ruralnih vrijednosti, poticanje gospodarstva na cjelokupnom području grada.
Najčešća korištena mjera je i ove godine bila potpora male vrijednosti za nabavu poljoprivredne opreme i strojeva te potpora za ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda.