Kampanjom Milijarda ustaje Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Udruga HERA pozvali na nultu stopu tolerancije na nasilje

velj 14

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Udruga HERA, u Križevcima su održali akciju u okviru svjetske kampanje “Milijarda ustaje” kojom se javnost upoznaje  s mehanizmima zaštite žrtava nasilja te poziva na nultu stopu tolerancije na nasilje. Akcija je  započela performansom ‘Sluškinjina priča’ nakon čega su se prisutnima obratili predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić te zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je u ime Koprivničko-križevačke županije podržao ovu hvale vrijednu akciju.
Predsjednica Povjerenstva Rupčić zahvalila je svima koji su se uključili u akciju te kazala kako svatko od nas može doprinijeti sprječavanju nasilja stavom i angažmanom da se ono spriječi i iskorijeni.
„To je teško i zahtjevno, no tome moramo težiti. Moramo svi doprinijeti, a ako spriječimo i jedan slučaj nasilja te spasimo i jedan ljudski život, imat ćemo osjećaj kao da smo spasili cijeli svijet. Žene zaslužuju kvalitetniji život i svi trebamo tome doprinijeti kako bi društvo i ovaj svijet bio bolje mjesto za život“, kazala je Rupčić.
Prigodnim riječima obratila se i predsjednica Udruge HERA dodavši kako žene često iz straha i nemoći ne reagiraju na vrijeme te kako se ovakvim akcijama želi poručiti da nisu same i da uvijek postoji izlaz i mjesto na kojem se pruža adekvatna pomoć i zaštita.
“Milijarda ustaje” je globalni prosvjed i poziv milijunima zlostavljanih žena i djevojaka da izađu iz svojih domova na plesni ustanak, stanu na ulice i trgove te protestiraju plesom protiv nasilja, a plesalo se i u Križevcima na skladbu“Break the chain” uz Plesnu skupinu Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog.