Povijest grada Đurđevca: završena ovogodišnja arheološka istraživanja na lokalitetu Sošice

srp 11

U predjelu Sošice na izlazu iz Đurđevca prema prigradskom naselju Mičetinac završava četvrta sezona sustavnih arheoloških istraživanja, a arheologe je obišao i Hrvoje Janči gradonačelnik Grada Đurđevca.
Ovogodišnja istraživanja su bila usmjerena na prostor gotičke crkve 14. i 15. stoljeća te romaničke crkve koja joj je prethodila s namjerom cjelovitog istraživanja groblja unutar crkvene arhitekture. Uz arheološku ekipu iz Hrvatske koja se sastoji od 5 arheologa i 2 antropologa pod voditeljstvom Roberta Čimina i Ivana Valenta iz koprivničkog muzeja, od sredine lipnja pa sve do 12. srpnja 2019. godine ona je upotpunjena s 12 studenata antropologije sa Sveučilišta Mississippi State. U prvom dijelu te škole, provođenom u Zagrebu, američki su se studenti radili na obradi osteoloških ostataka koji su istraženi i prikupljeni na istom lokalitetu u prijašnjim sezonama.
Kroz arheološke i antropološke radove istraženo je oko  220 grobova iz razdoblja od 12. do 16. stoljeća kad su na taj prostor prodrli Turci pa je došlo do iseljavanja na današnji prostor Đurđevca.
-Arheološka iskapanja su počela još 2016. godine, a ovo je samo nastavak istraživanja kojemu je cilj spoznati arheološki karakter i potencijal lokaliteta. U svakom slučaju, riječ je o trenutno najvrednijem arheološkom lokalitetu u Đurđevcu koji će se prirodno nadovezati na utvrdu Stari grad i podariti još neispričanu priču o nastanku Đurđevca. Grad Đurđevac je i ove godine osigurao radnu snagu kao pomoć kod arheoloških iskopavanja, a kako je sutra zadnji dan radova za sve sudionike organizirali smo ručak u utvrdi Stari grad u znak zahvale. Mi zaista poštujemo i cijenimo svoju povijest i ovi nalazi zapravo dokazuju postojanje naselja u dalekoj prošlosti. Plan nam je zaštiti ovo područje i u budućnosti ga prezentirati i otvoriti za posjetitelje kao ishodište postanka grada Đurđevca- istaknuo je gradonačelnik.
Već sada je poznato kako će se s ovom međunarodnom ljetnom školom (bio)arheologije nastaviti i dogodine, kada će se istraživati groblje izvan crkvene arhitekture.
Valja napomenuti kako su financijska sredstava za ovogodišnju kampanju osigurali Ministarstvo kulture RH, Grad Đurđevac, Muzeja grada Koprivnice i Mississippi State University, a sveukupno je u ovogodišnji terenski rad uloženo preko 250.000,00 kn.