Nastavak prijateljstva i suradnje: delegacija Đurđevca posjetila Lengyeltóti u Mađarskoj

srp 11

Gradonačelnik Hrvoje Janči je s predstavnicima  Grada Đurđevca i Udrugome žena Grada Đurđevca posjetio mađarski grad Lenygyeltóti i sudjelovao na tradicionalnom festivalu Dani Tóta.
Najprije su razgledali Muzej lokalne povijesti, posjetili tamošnju osnovnu školu, bazen škole plivanja i jezero Kék, a zatim prisustvovali prigodnoj priredbi i druženju u čast grada.
Održano je natjecanje u pripremanju tradicionalnih jela prijatelja gradova tako da se ove godine pripremalo jelo iz Poljske. Iako se do sada članice Udruge žena Grada Đurđevca nisu okušale u pripremi tradicionalnih jela iz Poljske prije puta odradile su pripremu, naučile recepte i kupile sve potrebne namirnice.
Ekipa iz Đurđevca je uspješno pripremila nekoliko poljskih jela te su osvojili nagradu i pehar za poseban okus. Članice udruge imale su priliku promovirati nematerijalno kulturno dobro – pogaču z oreji.
Predstavnici grada iskoristili su ovu priliku i za razmjenu iskustva na razvoju projektnih ideja za buduću prekograničnu suradnju, te dogovora oko zajedničke prijave na predstojeće projekte. Oba grada imaju bogato iskustvo u pisanju projekata i povlačenju EU sredstava.
Gradonačelnik Zsombok Lajos i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči složili su se da je ovaj susret predstavljao velik korak u revitalizaciji dugogodišnjeg prijateljstva između dvaju gradova te je dogovorena i zajednička suradnja na projektima. Najviše se razgovaralo oko projekta školskog plivališta koje se u budućnosti planira izgraditi u sklopu Osnovne škole Đurđevac.