Koprivničko-križevačka županija kao prvi domaćin edukacije kojoj je cilj prepoznavanje pojavnih oblika korupcije i aktivno sudjelovanje u njenom suzbijanju

ožu 15

U Županijskoj upravi je održana prva edukacija o antikorupciji za službenike lokalne i područne (regionalne) samouprave, u sklopu koje je predstavljen „Antikorupcijski vodič za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi“. Priručnik je nastao na inicijativu Hrvatske zajednice županija, a u suradnji s Ministarstvom uprave, Ministarstvom pravosuđa te Državnom školom za javnu upravu. Uvodno se obratio župan Darko Koren:

Antikorupcijski vodič za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi djelo je autora – Marine Horvat, Jelene Drakulić, Darije Gradski i Duje Prkuta, a osmišljen je kao dio širih napora sprječavanja i suzbijanja korupcije u lokalnim i regionalnim zajednicama. „Ideja za izradu Antikorupcijskog vodiča nije proizašla iz obveze za pukim udovoljavanjem zahtjeva koji proizlaze iz nacionalne Strategije borbe protiv korupcije. Ničiji zadatak nije samo puko dolaženje na radno mjesto, već je na svima, a posebno na dužnosnicima i rukovodećim službenicima, da jačaju svijest i informiranost službenika o antikorupciji. “, napomenula je jedna od suautorica Vodiča i pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslovne Marina Horvat, a obratile su se i druge suautorice Darija Gradski i Jelena Drakulić te glavna tajnica Hrvatske zajednice županija Melita Pavlek. Svoj doprinos borbi protiv antikorupcije Županija daje kroz Antikorupcijsko povjerenstvo, koje je savjetodavno tijelo Županijske skupštine osnovano 2014. godine.
Predstavljanju Antikorupcijskog vodiča prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine i član Antikorupcijskog povjerenstva Željko Pintar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, predstojnik Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomir Kvakarić, načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, predsjednica županijskog Antikorupcijskog povjerenstva Jadranka Lakuš, ostali članovi Povjerenstva, županijski pročelnici te sudionici edukacije, među kojima i gosti iz Krapinsko-zagorske i Međimurske županije. Nakon predstavljanja Vodiča, održana je edukacija o antikorupciji, s posebnim naglaskom na sprečavanje sukoba interesa službenika lokalne i područne (regionalne) samouprave, u sklopu koje su prezentacije održale Marina Horvat i Darija Gradski.