Đurđevečke haramije primirili pobunjene kmete iz Stubice

velj 14

Na poziv organizatora manifestacije Seljačka buna, Družbe vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice, đurđevačka Udruga sv. Juraj je uz mnogobrojne povijesne i viteške udruge iz Hrvatske i inozemstva, sudjelovala u glavnoj priredbi – uprizorenju seljačke bune.
Povijest se tako ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za pravicu i to kao događaj koji svake godine posjeti sve više sudionika, a i posjetitelja. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, koja se zbila kod Stubičkih Toplica 1573. godine.
I ovog puta kao i pred više od pola stoljeća, bitku je dobila znatno opremljenija plemićka vojska. Po procjenama organizatora, događaj je gledalo oko deset tisuća gledatelja.
Uz glavnu bitku organiziran je i bogat kulturno-glazbeni program, glazbeni nastupi, srednjovjekovni sajam, radionice i igraonice, uz bogatu gastronomsku ponudu.
Prilikom posjete Donjoj Stubici, Udruga sv. Juraj je iskoristila priliku da prezentira turističke adute đurđevačke Podravine, ponajviše našu najznačajniju manifestaciju Picokijadu i utvrdu Stari Grad.