Županija za sudionike Zimske škole hrvatskog folklora organizirala izlet u Galeriju Josipa Generalića

sij. 10

Kako bi se pobliže upoznali s posebnošću i kulturnim brendom Koprivničko-križevačke županije – naivnom umjetnošću, Županija je za sudionike Zimske škole hrvatskog folklora u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom, organizirala izlet u Galeriju Josipa Generalića u Hlebinama, gdje su ih kao domaćice dočekale Marijana Generalić i Mirjana Lujić te slikari Zlatko Kolarek i Zlatko Štrfiček.
Uz Marijanu Generalić, okupljenima su dobrodošlicu poželjeli zamjenik župana Ratimir Ljubić te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, zahvalivši im na interesu i čuvanju hrvatske kulturne baštine.
Uz podršku Županije i županijske Turističke zajednice, koja ih je i kandidirala, Galerija je nedavno dobila posebno priznanje za razvoj kulturnog turizma na ruralnim područjima u sklopu manifestacije „Suncokret ruralnog turizma“ koju organizira Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“.
Zimska škola hrvatskog folklora ove godine slavi 25. godišnjicu organizacije ovoga programa pod okriljem Hrvatske matice iseljenika, a stručni program osmislio je i postavio 1964. godine hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije Ivan Ivančan, te se ujedno slavi i 55 godina postojanja Škole folklora.
Stručni voditelj Škole je Andrija Ivančan, umjetnički ravnatelj nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske „Lado“, a ove godine sudjeluje 80 polaznika iz Hrvatske i inozemstva. Škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica, a ove se zime podučavaju nošnje, pjesme i glazbala hrvatskog jadranskog područja te plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata Boke kotorske.
Svečani završni koncert polaznika Škole održat će se u subotu, 12. siječnja 2019. u 20 sati u Domu mladih Koprivnica.