Provedba Zakona o zaštiti životinja i kastracija pasa u romskim naseljima glavne teme sastanka u Županijskoj upravi

pro. 06

U prostorima Županijske uprave, održan je sastanak na temu provedbe odredbi Zakona o zaštiti životinja te akcije kastracije pasa u romskim naseljima Koprivničko-križevačke županije. Sastanku je u ime Županije prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac sa suradnicima, predstavnici jedinica lokalne samouprave, veterinarskih ustanova te posebni savjetnik ministra poljoprivrede za zaštitu životinja, a ujedno i predsjednik udruge „Prijatelji životinja“ Luka Oman.
Postupajući sukladno odredbama Zakona o zaštiti životinja, a u svrhu kontrole populacije napuštenih pasa u romskim naseljima, na području Međimurske županije trenutno se provodi projekt kastracije pasa u romskim naseljima. Pretpostavka je da će se u skorijoj budućnosti krenuti s provedbom navedenog projekta u Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji, a posebni savjetnik Oman okupljenima je predstavio nedostatke i prednosti u provedenom projektu.
Na budućem 1. sastanku Koordinacijske radne skupine za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Koprivničko-križevačke županije donijet će se Odluke iz njene nadležnosti, i to prijedlog Programa kontrole populacije napuštenih pasa koji usvaja Županijska skupština, a koji će između ostalog sadržavati i Akcijski plan za postupanje s napuštenim životinjama u romskim naseljima u svrhu njihove kontrole.