Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

stu 24

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava se u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.
Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te poslati snažnu poruku o važnosti svih aktivnosti u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je kako su u pet godina, od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016., ubijene 72 žene od bliskih muških osoba te da femicid u Hrvatskoj čini od 25 – 30% svih ubojstava. Također je dodala kako je samo prošle godine ubijeno 18 žena, a tijekom ove godine 16 žena, od strane njima bliskih muških osoba.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije s partnerskom udrugom Hera uključilo se u kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju provodi preko 1.700 organizacija u stotinjak država svijeta, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnosti informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje. Akcija je održana na đurđevačkoj tržnici, a građani su kroz razgovor mogli dobiti informacije o načinu prijave nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, dobiti savjet i podršku.
Također, od Hrvatskog sabora i Vlade RH zahtijeva se ratifikacija Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kojoj je svrha da ženama i djevojčicama u Hrvatskoj osigura konkretnu, dostupnu i učinkovitu zaštitu od nasilja.