13. godišnjica smrti Ivana Lackovića Croate

kol 29

13. godišnjica smrti Ivana Lackovića Croate

Ivan Lacković Croata, samouki slikar naive, crtač, kolekcionar i filantrop, bio je jedna od najznačajnijih osoba na nacionalnoj kulturnoj sceni, ali i šire. Grad Đurđevac te Muzej Grada Đurđevca u utvrdi Stari grad u čijem je potkrovlju smješten stalni postav iz Donacije Ivana Lackovića Croate, postali su nezaobilaznim kulturnim središtem ovog dijela Podravine. U povodu 13. godišnjice smrti ovog poznatog umjetnika i mecene Edita Janković Hapavel ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca osvrnula se na lik i djelo te Donaciju.

      1. JANKOVIĆ HAPAVEL 29.08.2017

 

– uz Donaciju Ivana Lackovića Croate vezane su i mnoge aktivnosti pedagoških ustanova sa područja Grada Đurđevca. Osnovnoškolci i srednjoškolci sudjeluju na nizu radionica gdje kroz razne likovne zadatke kroz donaciju dobiju uvid u Hrvatsku ali i u svjetsku likovnu scenu.

29. kolovoza na 13. obljetnicu umjetnikove smrti u Muzeju je održana radionica pod nazivom „Pričamo o slikama iz Donacije Ivana Lackovića Croate“ na kojoj su sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića Maslačak iz Đurđevca.

Cilj radionice je bio prenjeti Lackovićevu misiju da umjetnost bude pristupačna svima.

Djeca su se upoznala s likovnim stvaralaštvom Ivana Lackovića Croate, te su naučila zašto se organiziraju izložbe, te na koji način promatrati umjetničko djelo. Nakon kratkoga uvoda djeca su slagala puzzle napravljene na temelju nekoliko slika iz donacije, a na kraju su samostalno tražili slike koje su postavljene u stalnom postavu.