KUD Delovi – predstavnici Hrvatske na MFF “Čuvari tradicije“ u Sarajevu i Mostaru

kol 01

KUD Delovi – predstavnici Hrvatske na MFF “Čuvari tradicije“ u Sarajevu i Mostaru

Na poziv Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva “Bašlija” iz Sarajeva, članovi KUD-a Delovi sudjelovali su od 18.-22. srpnja na Međunarodnom festivlu folklora “Čuvari tradicije -Sarajevo 2017”. Festival je održan pod pokroviteljstvom JU Centra za kulturu Kantona Sarajevo uz slogan “Čuvajmo tradiciju i širimo mir i prijateljstvo”.
Prva festivalska večer, “Baščaršijske noći”, održana je na Ljetnoj pozornici na Ilidži. Pred prepunim gledalištem svoju tradiciju i običaje predstavilo je više od 300 sudionika iz Albanije, Bugarske, Rusije, Kirgistana, Bosne i Hecegovine i Hrvatske.
Druga Festivalska večer održala se na Baščaršiji ispred Katedrale na zadovoljstvo velikog broja posjetitelja koji su uživali u bogatom i raznolikom programu.
Festival je završio gostovanjem svih sudionika u Mostaru.
U Bijelom Polju održana je manifestacija “Bjelopoljski dani folklora – Mostar 2017” pod motom: ‘Igrom i pjesmom protiv ovisnosti’. Više o održanoj manifestaciji rekla je Štefica Plantić, predsjednica KUD-a Delovi.

      1. Plantić 01.08.17

Festival je pobudio je veliku pažnju svih medija u Sarajevu i Mostaru, a veoma značajno bilo je gostovanje na N1 televiziji u emisiji Novi Dan. Jutarnji program emitirao se uživo iz tri studija – Sarajeva, Beograda i Zagreba, uz najavu „Folklor-više od igre“.
Kao što čovjek ne može bez obitelji tako ni narod ne može bez tradicije, a cilj održavanja ovog Festivala je sačuvati tradiciju i običaje, razviti prijateljstvo, te kroz festivalski program predstaviti kulturni identitet mjesta iz kojeg dolazi, ali i upoznati tradiciju, kulturu, povijest i turističke ljepote mjesta u kojem se održava Festival. Delovljani su predstavili djelić svoje kulturne baštine, ali upoznali su i običaje, tradiciju i ljepote Bosne i Hercegovine.