Umjetnička radionica Totszentmartons – Sumarton

srp 31

Umjetnička radionica Totszentmartons – Sumarton

U naselju hrvatskog naziva Sumarton u Republici Mađarskoj već niz godina provodi se kulturni projekt međugranične suradnje Kiparsko – umjetničke radionice na kojoj sudjeluju umjetnici iz Mađarske i Hrvatske. Umjetnička radionica ove godine održana je od 24.-28. srpnja, a na njoj je uz sudjelovanje mađarskih i hrvatskih umjetnika sudjelovao i predsjednik Udruge Peski – Art Đurđevac Franjo Mihočka.

Sumarton je relatino malo mjesto od oko 900 stanovnika u žđupaniji Zala. To je mjesto u kojem od 17.st.živi brojna zajednica Hrvata.

Očuvanje hrvatske svijesti ogleda se u čuvanju i njegovanju hrvatskog jezika, običaja, kulturne baštine, a i njeguje se dvojezičnost u natpisima na javnim ustanovama, kao i isticanje i hrvatske zastave uz mađarsku.

Nakon otvorenja umjetničke radionice koju je otvorio zamjenik župana županije Zala, stvaralo se i radilo u Kulturnom domu u središtu mjesta.

      1. Mihočka 31.07.17

-rekao je Franjo Mihočka te dodao da su se pored stvaranja hrvatskih i mađarskih umjetnika, održavale i radionice za djecu te se tako promovirala i prenosila kultura na mlađe buduće naraštaje.

S obzirom na petodnevno trajanje umjetničke radionice bilo je vremena za upoznavanje kraja, povijesti, za druženje i za naravno stvaranje novih prijateljstava i suradnje Hrvata iz domovine i potomaka Hrvata u inozemstvu, ali i za promociju naših običaja, kulture i naših manifestacija.