Zamjenik Sobota otvorio manifestaciju 13. Dan povrća Koprivničko-križevačke županije

srp 08

Zamjenik Sobota otvorio manifestaciju 13. Dan povrća Koprivničko-križevačke županije

Na koprivničkom je Zrinskom trgu održana je tradicionalna manifestacija posvećena promociji proizvodnje povrća i vrijednosti razvoja domaće proizvodnje – 13. Dan povrća Koprivničko-križevačke županije.
Ove je godine svoje proizvode predstavilo više od 40 izlagača iz cijele Županije, a bila je to i prilika je za razmjenu znanja i iskustva među proizvođačima povrća, stručnjacima i znanstvenicima. Koprivničko-križevačka županija glavni je pokrovitelj i organizator ove manifestacije, koju je otvorio zamjenik župana Darko Sobota. Zamjenik Sobota zahvalio je na odazivu proizvođačima i posjetiteljima, kazavši: „Na području naše Županije nalazi se oko 10.500 registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja žive od poljoprivredne proizvodnje, dok se povrtlarska proizvodnja odvija na 700 hektara.“
Nedostatak poljoprivrednih zadruga i posrednika koji bi proizvode plasirali prema prehrambenoj industriji još su neki od izazova koje je spomenuo zamjenik Sobota, no zaključio je kako će Županije i nadalje nizom mjera i programa biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima.
„Organizacijom Dana povrća pokušavamo mobilizirati lokalne snage u pokretanju poljoprivredne proizvodnje. Povrtlarska proizvodnja u Koprivničko-križevačkoj županiji doživjela je svoj uzlet unatrag desetak godina, no još je velik dio potencijala ovog kraja neiskorišten. Nadamo se kako će se to promijeniti u narednom razdoblju, vidimo pozitivne pomake u interesu proizvođača, a prvi preduvjet za napredak je više uređenih površina s mogućnošću navodnjavanja.“, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Dana povrća Zdravko Matotan. Prigodnim su se govorima obratili i  ravnatelj Savjetodavne Službe Zdravko Tušek te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji su proizvođačima poželjeli mnogo uspjeha u daljnjem radu.
Kulturno – umjetničkim programom, uoči otvorenja manifestacije, predstavili su se sudionici 11. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje“. Osim promotivno-prodajne izložbe, u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica održana su i stručna predavanja na kojima je obrađena aktualna tematika iz područja povrćarstva.
I ove godine, izabrana su tri najljepše uređena izlagačka prostora za koje su osigurani prigodni poklon paketi. Nagrađeni izlagački prostori su:
1. OPG LJUBICA GAŠPAROV
2. TUDIĆ IVAN
3. OPG ĐURĐICA RADIKOVIĆ
Proizvođačima su podijeljene i prigodne zahvalnice, a u katalogu koji je tiskan u okviru 13. Dana povrća predstavljeno je 109 certificiranih proizvođača povrća na području Županije. S ciljem što bolje komunikacije proizvođača s potencijalnim kupcima objavljeni su i podaci o vrsti i obujmu njihove proizvodnje te o načinima plasmana.
Otvorenju manifestacije još su prisustvovali saborski zastupnici Damir Felak i Željko Lacković, ujedno i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, članovi Županijske skupine, zamjenice koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec i Ksenija Ostriž, načelnici općina, predstavnici županijske Obrtničke i HGK ŽK Koprivnica, kao i proizvođači povrća, predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te brojni posjetitelji.

Izvor slike KKŽ