Uskoro počinje 11. Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“

srp 03

Uskoro počinje 11. Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“

Na konferenciji za medije koja je održana u prostorima Županijske uprave, predstavljen je program 11. po redu Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje“, čiji je pokrovitelj Koprivničko-križevačka županija, a financijski ga još podupiru Savez Alpe Jadran, županijska Turistička zajednice, Grad Koprivnica, koprivnički i križevački domovi za starije i nemoćne, općine Kalnik i Gola te brojni sponzori.
Festival traje od 6. do 10. srpnja, sudjelovat će 200-tinjak izvođača okupljenih u 10 udruga iz Grčke, Poljske, Slovenije, Austrije i Hrvatske, s time da je svečano otvorenje na rasporedu u petak, 7. srpnja s početkom u 20.30 sati, u Sportskoj dvorani OŠ Gola. U subotu će se sudionici predstaviti na Zrinskom trgu u Koprivnici, s početkom u 9.30 sati, dok će se u 20 sati u dvorani Domoljub održati druga festivalska večer. Zadnji dan festivala, u nedjelju, folkloraši će nastupiti u Domu hrvatskih branitelja u Kalniku, s početkom u 17 sati.
Zamjenik župana, a ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Ratimir Ljubić kazao je kako ova manifestacija „iz godine u godinu svojim sadržajnim programom privlači sve više posjetitelja i izvođača.“
„Cilj Festivala je prezentirati bogatstvo nošnji, glazbe, plesa i običaja, kako Podravine i Prigorja, tako i drugih zemalja, ali i stvoriti temelje za buduću suradnju. Također je namjera da naši gosti sa sobom ponesu pozitivne dojmove o našem kraju te se ponovno vrate kao turisti. Posebno pohvaljujem napore naše Zajednice kulturnih udruga, a svim posjetiteljima želim da uživaju u kvalitetnom programu koji su pripremili. “, dodao je zamjenik Ljubić.
Predsjednica Zajednica kulturnih udruga Koprivničko-križevačke županije i zamjenica predsjednika Organizacijskog odbora Nada Šešić kazala je kako su u složenim uvjetima rada ipak uspjeli održati kontinuitet manifestacije 11. godinu, a osim njegovanja tradicijske kulture, važno je istaknuti i turistički potencijal Festivala. Još je kazala kako će izvođači plesati nekoliko koreografija, od kojih će svaka biti iz različitih dijelova zemlje iz koje dolaze, a ulaz na sve nastupe je besplatan.
Također, u nedjelju 9. srpnja održat će se grčko-poljsko-hrvatska nacionalna večer, na kojoj će se uz pjesme i plesove predstaviti i tradicionalna gastronomija.
Ulaz na sve nastupe je besplatan.