Spektakularna subota u sklopu Picokijade 2017.

srp 03

Spektakularna subota u sklopu Picokijade 2017.

Prve srpanjske subote, Đurđevčani i njihovi gosti ponovo su ušli u legendu. Središnji događaj Picokijade, godinama najveća turistička atrakcija Podravine, scenski spektakl Legenda o Picokima održana je pod redateljskom palicom đurđevčanina Zdravka Patačka.
Legendi je prethodila svečana povorka od Doma kulture do Starog grada, gdje je prije scenskog spektakla ovogodišnja Picokijada i svečano otvorena. Uz gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija, saborskog zastupnika Željka Lackovića u povorci su sudjelovali izaslanik predsjednice RH Mladen Markač, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, izaslanik predsjednika Hrvtskog sabora Damir Felak, župan Koprivničko-križevačke županije županije Darko Koren, gradonačelnici, načelnici susjednih općina, predstavnici sponzora te mnogi drugi. Spektakularni scenski prikaz zaokružen je vatrometom u čast Legende iznad Starog grada, te 3D mapping videom koji na nov i uzbudljiv način prikazuje legendu.
Svečanom otvorenju Picokijade i scenskom spektaklu Legenda o Picokima prethodio je dan prepun događaja, tako je već od jutarnjih sati započeo Đurđevečki sajam rukotvorina u Starogradskoj ulici. Oko Starog grada, odvijao se i prikaz srednjovjekovnog načina življenja i srednjovjekovne radionice Taborišče sv. Jurja, koji su upriličili članovi Udruge sv. Juraj i njihovi gosti. Djeca, ali i odrasli mogli su se okušati u streličarstvu, zabaviti se u lunaparku i kod životinja smještenih u domaćem ZOO-u.
U dvorani Strukovne škole održana je već tradicionalna izložba domaćih starinskih kolača i ručnog rada Diganke, zlevanke i prkači koja je ove godine okupila čak 34 izlagača.
Na manifestaciji Picoki po ribaj posjetitelji su mogli degustirati pripremljeni fiš paprikaš dok su poslijepodnevni sati bili rezervirani za Mali Podrafest i Podrafest na kojem su prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna dobra kroz gastro kutak, rukotvorine i nastupe. U programskom djelu nastupili su KUD Petar Preradović iz Đurđevca, Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana, Folklorni ansambl Brod, Marica Hasan i Tomo Gašparić.
Na Malom Podrafestu nastupila je Etno skupina DVMaslačak iz Đurđevca, Laura Kovačević koja je nastupala na ovogodišnjem međunarodnom dječjem festivalu Kukuriček i osvojila 3. nagradu za soliste do 15. godina, te Marta Ređep koja je također nastupila na ovogodišnjem Kukuričeku i osvojila 1. nagradu za soliste do 15. godina.
Koncert Ivana Zaka bio je glazbena poslastica za mnogobrojnu publiku i obožavatelje na pozornici uz Stari grad.

(Foto: FKK Picok- Željko Car, Marijan Slunjski, Mato Zeman, Zdravko Dragica, Viktorija Gašparić, Željko Smešnjak i Darko Šostarec)