Legenda o Picokima ovjekovječena lego maketom i slikovcnicom

lip 30

Legenda o Picokima ovjekovječena lego maketom i slikovcnicom

U Muzeju Grada Đurđevca predstavljena je maketa Legende o Picokima napravljena od 10 tisuća Lego kockica, a predstavljena je i slikovnica kojom je ovjekovječena Legenda za sve mališane koji obožavaju lego kockice.
Slikovnicu su u suradnji izradili Davor Jendrašić i književnica Božica Jelušić. Davor Jendrašić se pobrinuo za vizualni dio slikovnice koji je temeljen na njegovoj Lego maketi Legende, a Božica Jelušić za tekst slikovnice, koji je napisan u stihovima na kajkavskom narječju. Na kraju slikovnice nalazi se i rječnik kajkavskih izraza koji se koriste u slikovnici.
Okupljene je pozdravila ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel, te zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica koja je čestitala autorima slikovnice jer je slikovnica pobudila veliko zanimanje kod najmlađih.
Ovo je primjer da se od svjetski poznate igračke lego konckice može prikazati domaća nematerijalna kulturna baština, te je slikovnica savršen spoj književnog izričaja Božice Jelušić i slika lego makete Davora Jendrašića.
Maketa je bila prva ideja, a ideja o slikovnici pojavila se naknadno. Proces izrade slikovnice bio je dugotrajan i zahtijevao je mnogo strpljenja jer je svaku scenu za slikovnicu bilo potrebno ručno namjestiti lego figurice kako bi prikazala željena scena, a ne moram ni reći koliko je to skup sport- rekao je Davor Jendrašić.

Izvor slike službene stranice Grada Đurđevca