Znanstveni skup o Đurđevačkim pijescima

lip 29

Znanstveni skup o Đurđevačkim pijescima

U Đurđevcu se održava dvodnevni znanstveni skup Đurđevački pijesci: Geneza, stanje i perspektive.
Organizatori znanstvenog skupa su Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije u Križevcima, Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo te Znanstveno vijeće za zaštitu prirode Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Na samom početku, prigodnim su se govorima okupljenima obratili akademici Franjo Tomić i Dragutin Feletar, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči te zamjenik župana Ratimir Ljubić i voditelj Uprave Hrvatskih šuma podružnice Koprivnica Mirko Kovačev, koji su istaknuli važnost Đurđevačkoj pijesaka kao prirodnog bogatstva i posebnog geografskog-botaničkog rezervata.
Zamjenik Ljubić pozdravio je sudionike skupa ispred Koprivničko-križevačke županije te dodao: „Okupiti ovakav broj eminentnih stručnjaka veliki je uspjeh te prije svega pohvaljujem organizatore i predsjednika Organizacijskog obora, našeg akademika Dragutina Feletara. Đurđevački pijesci, odnosno Hrvatska Sahara, imaju veliki značaj za prostor đurđevačke Podravine, Koprivničko-križevačke županije pa i cijele Hrvatske te se nadam kako će današnji Skup doprinijeti daljnjem razvoju i zaštiti tog područja.
Znanstveni skup obrađuje Đurđevačke pijeske kroz 25 referata koji sagledavaju ovaj fenomen na različite načine od njihovog nastanka, o njihovom utjecaju na naseljenost u Podravini, pedološkim značajkama ekosustava pijesaka, bit će riječi i o zlatu u Đurđevačkim pijescima, klimatskim promjenama i ekološkim obilježjima, jedinstvenoj flori i fauni tog područja te turističkim i razvojnim potencijalima. Na ovom skupu sudjeluje čak šest akademika iz raznih područja znanosti.
U sklopu skupa predviđen je zajednički obilazak utvrde Stari grad i posjet Đurđevačkim pijescima.
Radovi prezentirani na ovom skupu bit će objedinjeni i izdani u zborniku radova što će biti izvrsna osnova za buduće znanstvene radove. Svi materijali izrađeni na ovom znanstvenom skupu poslužit će i kao dobra osnova za razradu i interpretaciju sadržaja u budućem Posjetiteljskom centru Đurđevačkih pijesci u kojem će sve karakteristike i bogatstvo života pijesaka biti prikazani u malom.

Izvor slike: službene stranice Grada Đurđevca