Predstavljen projekt Attractive Danube: Unapređenje kapaciteta kako bi se pojačala atraktivnost prostora Dunavske regije

lip 15

Predstavljen projekt Attractive Danube: Unapređenje kapaciteta kako bi se pojačala atraktivnost prostora Dunavske regije

U prostorijama PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja održana je prva radionica u sklopu projekta Attractive Danube: Unapređenje kapaciteta kako bi se pojačala atraktivnost prostora Dunavske regije, kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.
Partner na projektu je Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, čiji je ravnatelj Zlatko Filipović pozdravio okupljene te naglasio važnost razvijanja prostorne atraktivnosti Županije, kao i međunarodne suradnje, odnosno partnerstva. O detaljima projekta govorio je pomoćnik ravnatelja Mladen Matica, dodavši kako traje 30 mjeseci, do lipnja 2019. godine, do kada je planirano ukupno 6 radionica, a vrijedan je 1.860.000 eura, od čega je udio Zavoda 130.000 eura.
Zamjenik Ljubić pohvalio je Zavod na ulozi partnera u ovom velikom međunarodnom projektu te im zahvalio na „promicanju vrijednosti i prostornog kapitala Koprivničko-križevačke županije, što će donijeti višestruke koristi, primjerice u turizmu i poduzetništvu“.
U sklopu radionice, Jelena Unger i Tomislav Ciceli iz Državne geodetske uprave održali su predavanje s temom „Nacionalna infrastruktura prostornih podataka – od digitalizacije do proširene stvarnosti“, dok je Andrijana Zelić iz Hrvatskoj zavoda za prostorni razvoj govorila o informacijskom sustavu prostornog uređenja, a zatim je uslijedila rasprava o indikatorima prostorne atraktivnosti.
Glavni cilj projekta je jačanje transnacionalnog upravljanja i sustava upravljanja na svim razinama te jačanje institucionalnih kapaciteta za planere javnih politika uključenih u prostorni razvoj, uspostavljanjem trajne zajedničke transnacionalne platforme za praćenje atraktivnosti prostora Dunavske regije i njezinih prostornih jedinica.
U projektu sudjeluje 19 partnera, od kojih je vodeći Geodetski Institut Slovenije, a predstavljanju su još prisustvovali predstavnici Županije i županijskih ustanova.

Izvor slike KKŽ