MEDENI PODRAVSKI MOTIVI

lip 12

MEDENI PODRAVSKI MOTIVI

Višestoljetna tradicija proizvodnje meda u Podravini bit će predstavljena na ovogodišnjim 23. po redu Podravskim motivima. Starinske košnice, vrcalke, zaštitne kape i hranilice kao povijesni svjedoci podravske tradicije bit će izloženi zajedno sa suvremenom opremom, apisarijima i raznim vrstama meda. Pčelarska udruga Lipa kao partner u ovom projektu pobrinula se i za degustacije meda i predavanja stručnjaka, tako da će posjetitelji dobiti niz saznanja o prednostima korištenja domaćeg meda.

Pčelarstvo je tema kojom će se baviti i slikari, poput Milana Generalića čija slika je korištena za plakat 23. Podravskih motiva, koji će na staklima i platnima ovjekovječiti zanimljivosti o proizvodnji meda. Dio slikara će u posebnim radionicama tajne naivnog slikarstva nastojati prenijeti na djecu. Glavni motiv dječjih slikarija bit će pčela, a kao model poslužit će velika maskota pčelice Maje. Djeca će moći uživati i u lutkarskim predstavama pod nazivom „Škola za pčelice“ koje će sva tri dana Podravskih motiva izvoditi lutkarska družina „Kopriva pec, pec“ Društva naša djeca Koprivnica.

Med će imati i posebnu ulogu na tradicionalnoj nedjeljnoj izložbi kolača, gdje će svaka udruga žena predstaviti svoj način spravljanja medenjaka. Bit će to pravi Medenjak fest, a najbolji recepti bit će nagrađeni i javno objavljeni.

I ovogodišnji Podravski motivi okupit će u gradskom parku brojne obrtnike, a Turistička zajednica grada Koprivnice priprema i raznovrstan zabavni program s nastupima kulturno-umjetničkih društava, glazbenih sastava i orkestara među kojima su Ausswinkl muzikanti, Štublin bend, Dixiland band Čakovec, FA Koprivnica, limena glazba KUD-a Ludbreški Karlovac, puhački orkestar iz Domžala i KUD Podravka.

Podravski motivi kao najveći sajam naivnog slikarstva, starih obrta, kulinarstva i folklora, održat će se od 30. lipnja do 2. srpnja.