Otvoreno jubilarno 50. Križevačko veliko spravišče

lip 10

Otvoreno jubilarno 50. Križevačko veliko spravišče

Tradicionalnom predstavom koja prikazuje pomirenje križevačkih purgera i kalničkih šljivara u petak, 9. lipnja svečano je otvoreno jubilarno 50. po redu Križevačko veliko spravišče, pučka svečanost i najveća križevačka kulturno-povijesna manifestacija.
Uoči otvorenja, gosti su sudjelovali u povorci predvođenom puhačkim orkestrom, mažoretkinjama i Križevačkom djevojačkom stražom, a ključeve Grada na tri dana varoškom sucu Stjepanu Palijanu predao je gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.
Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je prilikom prihvaćanja pokroviteljstva kazala kako Križevačko spravišče svake godine privlači sve više domaćih i stranih posjetitelja te predstavlja pravo bogatstvo i raznovrsnost kulturne ponude Križevaca i Kalničkog prigorja.
U sklopu Spravišča predstavljen je i poseban poštanski žig koji je izdala Hrvatska pošta u suradnji s Turističkom zajednicom grada Križevaca, a program prvog dana završio je vatrometom, rezanjem torte, pjevanjem popularnih skladbi iz kultnog filma „Tko pjeva zlo ne misli“ u izvođenju HPD-a Kalnik, vatrenim showom te koncertom Miroslava Škore.
Otvorenju su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, saborski zastupnici Branko Hrg i Damir Felak, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić sa zamjenicom Ksenijom Ostriž, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj sa zamjenicima Ivicom Strnščakom i Robertom Đuranecom te predstavnici općina Kalnik, Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno i Gornja Rijeka, kao i gosti iz općine Čitluk.

Izvor slike KKŽ