Održan okrugli stol povodom Međunarodnog dana žena „Ima li spol utjecaja na sigurnost cestovnog prometa?“

ožu 09

Održan okrugli stol povodom Međunarodnog dana žena  „Ima li spol utjecaja na sigurnost cestovnog prometa?“

U prostorijama Županijske uprave održan je okrugli stol „Ima li spol utjecaja na sigurnost cestovnog prometa?“ na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Policijske uprave Koprivničko-križevačke povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. Okruglom stolu prisustvovala je predsjednica Županijske skupštine ujedno i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić te župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota kao i članovi Povjerenstva, udruga, ravnateljice ustanova i pročelnice upravnih tijela.

Predsjednica Rupčić je nakon pozdravnih riječi zahvalila na odazivu inicijativi kojom se želi upozoriti širu javnost na svakodnevna prometna zbivanja u kojima sudjeluju žene i muškarci, te je čestitala Dan žena svima stanovnicama Koprivničko-križevačke županije, a sukladno temi sjednice i svim pješakinjama, vozačicama i biciklistkinjama.

Župan Darko Koren je uz zahvalu na okupljanju ove inicijative, istaknuo kako je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova „najaktivnije županijsko tijelo koje kroz svoje aktivnosti i rasprave otvara mnoge teme i time doprinosi općem djelovanju Uprave i općenito civilnog društva“, te je naglasio je i kvalitetnu suradnju s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom.

Sukladno dnevnom redu sjednice, pročelnica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc održala je prezentaciju „Vozači i vozačice kao počinitelji prometnih nesreća“ dok je predsjednica Općinskog suda u Koprivnici Lidija Vuljak iznijela usporedbene podatke i primjere iz sudske prakse. Sjednici je prisustvovala i dr. med., spec. psihijatrije Marija Čular – Turk, koja je obradila temu povezanosti spola i konzumacije alkohola.

Doneseni su zaključci, koji će biti upućeni javnosti s ciljem povećanja sigurnosti u prometu. Prema podacima policije i sudstva žene su puno pažljivije sudionice u prometu, koje izazivaju daleko manje prometnih nesreća od muškaraca, manje su obijesne pa su stoga i bolje vozačice. Posebni apeli su upućeni prema problematici „muškog“ alkoholizma, poštivanju prometnih propisa, posebice da ne koriste mobitele za vrijeme vožnje., zatim prema biciklistima da ne „izlijeću“ na pješačke prijelaze i da ne bicikliraju po površinama namijenjenima pješacima. Obiteljski liječnici su pozvani da pravovremeno obavijeste policiju o svim slučajevima teških bolesti i gubitka vida uslijed čega osobe više nisu u mogućnosti upravljati vozilima jer se na taj način može spriječiti stradavanje u prometu.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova pohvaljuje i podržave sve preventivne aktivnosti Policijske uprave koprivničko križevačke s ciljem postizanja što veće sigurnosti u cestovnom prometu.

foto: kckzz