Rezultati pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“

stu 16

U razdoblju od 6. do 16. studenoga na području Policijske uprave koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“.
Tijekom pojačanog nadzora prometa izvršena je kontrola 994 vozača, od čega 825 vozača osobnih automobila, 76 vozača bicikla, 53 vozača teretnih vozila, 34 vozača traktora, tri vozača mopeda i tri vozača motocikla.
Utvrđen je 491 prometni prekršaj, od čega 98 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.
Pod utjecajem alkohola u koncentracijama od 0,50 do 1,00 promila bila su 34 vozača, od 1,00 do 1,50 promila 29 vozača, dok je pod utjecajem alkohola u koncentracijama iznad 1,50 promila bio 31 vozač. Pod utjecajem alkohola do 0,50 promila bila su četiri mlada vozača.
Alkohol iznad dopuštenog utvrđen je kod 61 vozača osobnog automobila, 32 vozača bicikala, dva vozača teretnog vozila i tri vozača traktora.
Zbog vožnje pod utjecajem alkohola u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su četiri vozača, dok ih je uhićeno sedam. Protiv svih uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci.
Tijekom provođenja pojačanih mjera najveća koncentracija alkohola utvrđena je 6. studenoga u 23.50 sati u Podravskim Sesvetama kod 33 – godišnjeg vozača koji je upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,22 promila. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za vrijeme provođenja pojačanih mjera zabilježene su 22 prometne nesreće, od čega devet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže, a 13 osoba lakše ozlijeđeno.
Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su šest prometnih nesreća, od čega nesreću s lakše ozlijeđenom osobom.
Kako vozači pod utjecajem alkohola i nadalje u velikom broju sudjeluju u prometu na cestama i pri tome čine prometne nesreće, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke i nadalje će se vršiti pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.