Muzej Grada Đurđevca uspješno radi unatoč mnogobrojnim radovima oko utvrde

lip 06

Arheološka iskapanja oko Starog grada i pripreme za Picokijadu nikako ne sprečavaju turiste da i dalje posjećuju utvrdu Stari Grad i Muzej Grada Đurđevca. Brojni posjetitelji zainteresirani su i žele saznati čim više o brojnim radovima koji se događaju oko Utvrde i oduševljeno zaključuju da će se sigurno vratiti.

Muzej posjetila skupina učenika iz OŠ Koprivnički Ivanec, te skupina profesora OŠ Cestice iz Varaždina koji su obećali da će se zasigurno vratiti i iduće školske godine sa svojim razredima, posebno zbog vrlo zanimljivog spoja povijesti, umjetnosti, arhitekture i zanimljivih priča i legendi.

Oko Utvrde postavljaju se kulise; improvizirani bedemi za scensku igru „Legenda o picokima“, koji će ove godine zasjati u novom svjetlu. Tako su turisti koji su posjetili Muzej postali zainteresirani i za Picokijadu, đurđevačku najpoznatiju manifestaciju. Treba spomenuti i radove na restoranu i pivnici u prizemlju Starog grada koji su gotovo pred svojim završetkom, a koji će činiti još jedan dodatak turističkoj ponudi Staroga grada.

Najveći projekt koji je trenutno u tijeku arheološka su iskapanja oko Staroga grada, a očekuje se da će rezultati istraživanja pružiti nova saznanja i otkrića o povijesti ovoga mjesta. Spomenimo, primjerice, da su danas arheolozi uz ulomke keramike pronašli i ostatke ljudskog skeleta, a daljnja će istraživanja zasigurno dovesti do još važnih i zanimljivih spoznaja. Istražuje se istočni bedem i kružna ugaona kula, a sve u cilju zaokruživanja arheoloških iskapanja iz 1986. i pripreme za nove projekte revitalizacije Utvrde.