Kriza je prilika za promjenu

lis 21

Kriza je prilika za promjenu

Prošlog je vikenda u Opatiji održana 14. HUOJ-eva godišnja konferencija pod nazivom PR 2020. Istaknuti domaći stručnjaci te zvučna imena svjetske komunikacijske scene učinili su bogati program koferencije vrijednom prilikom za stručnu edukaciju i umrežavanja.

Konferenciju je otvorio jedan od najistaknutijih sportskih konzultanata Britanac Jon Tibbs. Savjetnik nogometne institucije Manchester Uniteda i ikona Olimpijskog pokreta održao je predavanje na temu efikasne komunikacije u Olimpijskom pokretu, približivši okupljenima uzbudljivi svijet brandiranja destinacija i lobiranja za olimpijska domaćinstva. Ralph Tench, profesor na Leeds Metroplitan University te autor knjige „Otkrivanje odnosa s javnošću“, govorio je u Opatiji o kompetencijama koje praktičari odnosa s javnošću trebaju imati, dok je predsjednica CIPR-a, britanskog udruženja stručnjaka za odnose s javnošću Sue Wolstenholme oduševila HUOJ-evce svojim predavanjem prigodnog naslova PR 2020, što struku odnosa s javnošću očekuje u budućnosti.

Posebno je interesantno bilo i izlaganje profesora s ljubljanskog fakulteta za drušvene znanosti Dejana Verčića koji je upoznao hrvatske stručnjake za odnose s javnošću s godišnjim rezultatima najopsežnijeg europskog istraživanja na području OSJ -“European Communication Monitor“. Za praktični dio programa pobrinuli su se domaći stručnjaci koji su održali radionice na temu mjerenja i evaluacije, utjecaja društvenih mreža na odnose s javnošću, planiranja i upravljanja kampanjama te kreativnog pisanja.

Uz  predavanja, panele i radionice održana je i sjednica Vijeća podružnica Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Predsjednica Vijeća Melita Pavlek izvijestila je o brojnim aktivnostima koje su se održavale u četiri osnovane podružnice te prodložila plan rada za nadolazeću godinu. „ Želimo radom u svim hrvatskim sredinama učiniti koliko možemo za reputaciju struke i za povećanje broja članova. Potičemo i nastojanje da se struka certificira te utvrdi standarde prema kojima će se provoditi i zapošljavanje stručnjaka za odnose s javnošću. Sukladno tome pokrenuta je i inicijativa da izradimo dokument preporuke za zapošljavanje komunikacijskih stručnjaka koji su u doba krize iznimno važni ne samo u institucijama i jedinicama lokalne samouprave već i u cjelokupnom javnom prostoru. Bez komunikatora nema uspješne dvosmjerne komunikacije, a bez toga nema zrele demokracije i stvarno uspješne zajednice. „ istaknula je Pavlek.  Podružnica Središnje Hrvatske najavljuje i predstavljanje knjige Mirele Holy i Sonje Hodak „ Komunikacijske strategije magije“ koje se u četvrtak 31. listopada održava u Koprivnici.