Predstavljen projekt poboljšanja željezničke pruge i izgradnje 2. kolosijeka

ruj 19

Predstavljen projekt poboljšanja željezničke pruge i izgradnje 2. kolosijeka

Na području Koprivničko–križevačke županije počeo se provoditi projekt poboljšanja postojeće željezničke pruge i izgradnje 2. kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica s Mađarskom. Tim povodom je u prostorima Županije u četvrtak 19. rujna održan sastanak na kojem su predstavnici HŽ Infrastrukture, zajedno s konzultantima i projektantima koji rade na projektu, predstavili trenutno stanje i planove za naredno razdoblje. Uz djelatnike Zavoda za prostorno uređenje, sastanku su prisustvovali i predstavnici županijskih službi, gradova, općina i raznih tvrtki.

Ovaj važan projekt trenutno je u stanju projektiranja, a ishođenje projektne dokumentacije se financira iz EU fondova. Cjelokupna dokumentacija, zajedno s građevinskom dozvolom i svim potrebnim studijama prema planu bi trebala biti ishođena tijekom 2016. godine nakon čega bi počeli radovi koji bi se također financirali iz EU fondova te bi trebali završiti 2020. godine. Cjelokupna investicija vrijedna je 279 milijuna eura.

Do kraja ove godine trebao bi biti gotov idejni projekt te bi uslijedilo traženje lokacijske dozvole. Planirana brzina prometovanja na ovoj dionici uz određena ograničenja iznosi 160 km/h pa je zbog toga potrebno rekonstruirati križanja s cestama na tom području. Zbog toga bi u najkraćem vremenskom razdoblju trebala izvršiti i izmjenu prostornih planova Županije i jedinica lokalne samouprave kroz koje pruga prolazi.

Koprivničko-križevačka županija